ponedeljek, 30. julij 2007

Dušeno rdeče zelje

Kuhala sem po receptu Pepike Levstek (knjiga Kuharstvo za vsakogar, darilo moje stare mame). Knjiga, v kateri poiščem predvsem kakšne dobre stare recepte, najraje kadar kuham kaj na žlico. Sicer redko, ker kuhat te zadeve za eno osebo ni niti časovno niti količinsko ekonomično. Vsake toliko pa vseeno paše, še boljše če so kakšni obiski za. Pozimi sem recimo eno prijetno družbico razveselila z vipavsko joto, ki je sodelavki čudežno pozdravila domotožje. Ni slabo, a? :)

Količine za 4 osebe:
  • 40 dag rdečega zelja
  • limonon sok ali kis
  • 4 dag maščobe
  • 1 dag sladkorja
  • 4 dag čebule
  • 10 dag jabolk (1 jabolko)
  • sol
  • rdeče vino po potrebi
  • malo juhe za zalivanje
Oprano zelje narežemo na rezance in ga pokapamo z limoninim sokom ali kisom. Na maščobi zarumenimo sladkor. Dodamo sesekljano čebulo in jo rumeno prepražimo, nato dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Pokrito dušimo. Med dušenjem prilivamo po potrebi še malo juhe ali vode, da se jed ne prismodi. (Levstek, P. (2004): Kuharstvo za vsakogar)



Ni komentarjev: