- na kokosovi masti prepražila por in dodala
- nariban korenček
- nariban svež ingver
- cvetke brokolija
- sol
- kvinojo posebej skuhala v slani vodi
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Kvinoja (Perujsko proso)
Kvinoja, ki jo pozdravljajo kot čudežno žito prihodnosti, je pravzaprav žito preteklosti. Inki, ki so ga visoko v Andih nekaj stoletij gojili zgolj za lastno uporabo, so ga imenovali »mati žit«. Drobno čvrsto zrnje je v obliki kapljic ima blag, nekoliko grenak okus. Kuhamo ga enako kot riž. Velikost zrna se za štirikrat poveča in zrno postane prosojno z nenavadnim zunanjim obročem. Uporabljamo ga za nadeve, pilave, pečene jedi in žitne zajtrke. Kvinoja velja zaradi svoje bogate hranilne vrednosti za čudežno žito. V nasprotju z drugimi žiti je popolno beljakovinsko živilo, ker vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin. Je odličen vir kalcija, kalija in cinka, pa tudi železa, magnezija in vitaminov skupine B. Posebno dragocena je za ljudi s celiakijo, ker ne vsebuje glutena.
VIR: Sodobna vegetarijanska kuhinja, Nicola Graimes
Ni komentarjev:
Objavite komentar